به نام خدا
وزارت جهاد کشاورزی
سازمان تحقيقات، آموزش و ترويج كشاورزي
موسسه تحقیقات علوم باغبانی
پژوهشکده چای
معرفی، اهم فعالیتها و توانمندیها

مقدمه
چای یکی از نوشابههای مهم و غیرالکلی رایج در جهان است. منشاء و خاستگاه اصلی این گیاه، کشور چین است. اولین نوشته رسمی در مورد چای در قرن چهارم میلادی توسط کینلونگ (Kien Lung) به رشته تحریر در آمد. ایشان خصوصیات چای و اثرات دارویی آن را توصیف نمودند. در دهم آبان 1279 هجری شمسی، حاج محمد میرزا معروف به کاشفالسلطنه، بذر و نهالهای چای را از کشور هندوستان به ایران آورد و کشت آن را در شمال ایران رواج داد. پس از آن باغهای چای توسعه یافت بهطوری که هماکنون یکی از مهمترین محصولات کشاورزی منطقه است. باغهای چای در شمال کشور، در طول سواحل دریای خزر و در زمینهای طبیعی مناسب برای کشاورزی، کشت گردیدهاند. استانهای گیلان و مازندران مناطق سرسبزی هستند که در شمال ایران با مناظر دیدنی از جنگلهای انبوه، باغهای چای، مزارع برنج و دیگر محصولات پوشیده شدهاند. سطح زیر کشت چای حدود 32 هزار هکتار در دو استان گیلان (90٪) و مازندران (10٪) است و به طور پراکنده بین کوههای البرز و سواحل دریای خزر جایی که از نظر خاک و شرایط آب و هوایی مناسب برای رشد چای است، گسترده شدهاند ( َ31 °36 تا َ25 °37 شمالی و َ15 °49 تا َ15 °51 شرقی). بیش از 70.000 خانوار کشاورز در این منطقه به امر چایکاری مشغول هستند. در استان گیلان بیش از 800 روستای چایخیز وجود دارد. حدود 80% کل باغهای چای زیر یک هکتار و میانگین باغهای چای منطقه برای هر کشاورز به طور متوسط کمتر از نیم هکتار است.
محصول چای هماکنون بهعنوان یکی از اقلام عمده و اجتنابناپذیر در سبد تغذیه مردم کشورمان قرار دارد. وجود شرایط اقلیمی محدود از نظرآب و خاک؛ افزایش تقاضا متناسب با افزایش روزافزون جمعیت و روند تغییر کاربری باغهای چای نقش برنامههای تحقیقاتی را در بهرهوری بیشتر از ظرفیتهای محدود بیش از پیش آشکار مینماید. گزارش حاضر ضمن معرفی تنها مجموعه تحقیقاتی متولی چای، در برگیرنده فعالیتهای تحقیقاتی موجود و نیز بیان توانمندیهای پژوهشکده چای و با تأکید به سهمی است که این فعالیتها میتواند در دستیابی به امنیت غذایی و تحقق اقتصاد مقاومتی داشته باشد.
تاریخچه پژوهشکده چای
پژوهشکده چای کشور از بدو تأسیس به نام اداره فنی چای در سال 1363 زیر نظر سازمان چای کشور راه اندازی گردید. این مجموعه با هدف انجام امور تحقیقاتی چای و ارائه طرحهای نوین در مورد چای از نظر بالا بردن کیفیت و کمیت چای استحصالی و ترویج روشهای بهزراعی و به نژادی کشت چای و ارائه خدمات فنی، دادن تسهیلات بدون بهره طویلالمدت جهت ایجاد شبکههای آبیاری بارانی و وام توسعه باغهای چای و احیاء باغها و همیاری و کمک به کشاورزان چایکار تاسیس شد. در طول بالغ بر 30 سال تاسیس این مجموعه تحقیقاتی، روندی بهشرح جدول ذیل را گذارنده است.
بازه زمانی
|
عنوان
|
سازمان متولی
|
1363 (سال تاسیس)
|
اداره فنی چای
|
سازمان چای کشور
|
1363 تا 1374
|
پژوهشکده چای
|
سازمان چای کشور
|
1374 تا 1383
|
اداره کل خدمات پژوهشی چای
|
سازمان چای کشور
|
1383
|
انحلال سازمان چای
|
انتزاع وظایف پژوهشی چای از سازمان منحله
|
1384 تا 1394
|
مرکز تحقیقات چای کشور
|
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
|
بهمن ماه 1393
|
تاسیس موسسه تحقیقات علوم باغبانی
|
1395 - تاکنون
|
پژوهشکده چای
|
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
|
1395: تغییر نام به پژوهشکده چای با اخذ مجوز از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت جهاد کشاورزی و فعالیت زیر نظر موسسه تحقیقات علوم باغبانی در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (در حال حاضر پژوهشکده چای، یکی از هفت پژوهشکده تابعه موسسه تحقیقات علوم باغبانی است).
تشکیلات پژوهشکده چای
در حال حاضر پژوهشکده چای در حوزه ریاست دارای یک معاونت (پژوهش و فناوری) و یک مدیریت (مدیریت برنامهریزی و پشتیبانی) بوده که در قالب سه گروه پژوهشی: الف) ژنتیک و به نژادی چای، ب) فناوری و مدیریت تولید چای و ج) فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت چای؛ سه ایستگاه تحقیقاتی: 1- ایستگاه تحقیقات چای شهید افتخاری شفت (فشالم)، 2- ایستگاه تحقیقات چای کاشف سیاهکل (ازبرم) و 3- ایستگاه تحقیقات چای شهید چمران تنکابن (نشتارود)؛ چهار پایگاه تحقیقاتی: الف) پایگاه تحقیقات چای شهدای رضوانشهر (سکام)، ب) پایگاه تحقیقات چای فجر لاهیجان، ج) پایگاه تحقیقات چای شهید مهندس مطهری لنگرود (خالسر) و د) پایگاه تحقیقات چای شهدای رامسر (تلارسر)؛ دو کارخانه چایسازی شهید اسلامی و کاشف (بهصورت تحقیقاتی) فعالیت مینمایند. گروه منابع انسانی و پشتیبانی؛ گروه امور مالی؛ برنامه، بودجه و آمار؛ امور حقوقی در حوزه مدیریت برنامهریزی و پشتیبانی و حراست و روابط عمومی در حوزه ریاست در چارت تشکیلاتی پژوهشکده جای داشته و انجام وظیفه مینمایند.
در حال حاضر پژوهشکده دارای 226 نفر پرسنل بوده که از این تعداد نیرو؛ 9 نفر عضو هیات علمی (شش نفر استادیار و سه نفر مربی)، 14 نفر محقق غیر هیات علمی، 48 نفر کارشناس، 21 نفر کاردان و 134 نفر دیپلم و زیر دیپلم میباشد.
لازم به توضیح است که بخش ستادی پژوهشکده چای به مساحت حدود دو و نیم هکتار (510 مترمربع مساحت کارخانه چایسازی شهید اسلامی؛ حدود 400 مترمربع ساختمان آزمایشگاهی و حدود 1500 مترمربع باغ چای الگویی) در خیابان شیخ زاهد گیلانی در شهر لاهیجان واقع شده و ایستگاهها و پایگاههای تحقیقاتی به مساحت حدود 5/123 هکتار (با حدود 47 هکتار باغ چای قابل بهرهبرداری) در شهرهای مختلف استانهای گیلان و مازندران واقع شده است.


وظایف حاکمیتی پژوهشکده چای
پژوهشکده چای کشور با هدف تجمیع تمامی فعالیتهای تحقیقاتی و ارایه توصیههای فنی به کشاورزان چایکار و کارخانجات چایسازی بنا گردیده است. فعالیتهای اصلی پژوهشکده، شامل بررسی اولیه، بحث و تبادل اطلاعات علمی و فنی در مورد طرحها و پروژههای تحقیقاتی ارایه شده توسط محققان و ارجاع آن جهت تائید نهایی به کمیته علمی فنی مرکز است. این فعالیتهای پژوهشی به منظور رسیدن به اهداف تحقیقاتی در زمینههای مختلف، به شرح ذیل است:
1. مطالعات گیاهشناسی، ژنتیک و فیزیولوژی چای با استفاده از روشهای بیومتری و تکنیکهای پیشرفته در اصلاح چای. یکی از مهمترین پروژههای در دست اجرا، پروژه گزینش کلونی برای تولید ارقام اصلاحشده دارای خصوصیات مطلوب نظیر عملکرد بالا، کیفیت مناسب و مقاوم به تنشهای زنده و غیرزنده و سپس معرفی به کشاورزان چایکار است.
2. بررسی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک باغهای چای و نیز مطالعه وضعیت تغذیه گیاهی، کنترل فرسایش خاک و اصلاح آن برای ارتقای کیفیت و کمیت محصول چای.
3. مطالعه و انجام فعالیتهای تحقیقاتی امور باغبانی مانند تکثیر، کشت، قلمهگیری، هرس، برگچینی، برداشت، جایگزینی یا واکاری، ریشهکنی بوتههای فرسوده و جایگزینی با ارقام اصلاح شده دارای کیفیت و کمیت مناسب.
4. مطالعه روشهای مختلف مدیریت و برنامهریزی آبیاری، مطالعه روشهای افزایش بهرهوری آب و کود، مدیریت کاهش اثرات خشکسالی، مطالعه تغییرات اقلیم و شرایط آب و هوایی بر عملکرد کمی و کیفی چای و استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور برای پیشبینی عملکرد، نیاز آبی، مدیریتهای آبیاری گیاه چای.
5. مطالعه و بررسی کیفیت بیوشیمیایی برگسبز و چایسیاه، اندازهگیریهای صفات مرتبط با کیفیت برای انجام امور تحقیقاتی، مطالعه عواملی که بر روی کیفیت چای سیاه در مراحل تولید تأثیرگذار هستند و انجام کارهای تحقیقاتی در کارخانه آزمایشی در مقیاس کوچک برای تولید چای با روشهای ارتدکس و C.T.C با کمک ماشین چایسازی مینیاتوری.
6. مطالعه آفات، بیماریها و علفهای هرز و سایر عوامل خسارتزا به محصول و همچنین مطالعه شیوههای مدیریت مبارزه با آنها بهویژه مدیریت مبارزه تلفیقی با بیماری نماتد مولد زخم ریشهی چای (Pratylenchus loosi) بهعنوان مهمترین عامل خسارتزای چای و سایر عوامل خسارتزا از جمله شپشکهای آردآلود با تکیه بر راهکارهای زیستی مبارزه با آنها.
7. مطالعه نظامهای بهرهبرداری و بررسی وضعیت اقتصادی کشت و صنعت چای در ایران.
8. آموزش کشاورزان چایکار و پرسنل فنی کارخانهها به منظور رشد مطلوب کشت و صنعت چای، استفاده صحیح از کودهای شیمیایی، کنترل آفات، بیماریها و علفهای هرز، هرس، برگچینی، روشهای جدید کشاورزی برای افزایش کیفیت محصول.
9. این پژوهشکده همچنین مسؤولیت انتشار مجلات علمی، خبرنامههای چای، نشریات فنی-ترویجی و تحقیقی و تهیه گزارشهای نهایی طرحها و پروژههای تحقیقاتی را عهدهدار است.
اهم دستاوردها و فعالیتهای تحقیقاتی پژوهشکده چای
الف) پروژههای تحقیقاتی
این پژوهشکده تاکنون حدود یکصد طرح و پروژه تحقیقاتی را به انجام رسانده که مهمترین دستاوردهای تحقیقاتی محققان بهشرح ذیل است:
1- تعیین بهترین فرمولاسیون برای تولید کلوچه چای سبز
2- تعیین بهترین نوع بستهبندی چای خشک از نظر کمترین تغییر در رطوبت
3- ارتقای خواص کیفی چای ارتدکس با استفاده از عصارههای آنزیمی قارچ آسپرژیلوس
4- ایجاد تنوع در تولید چای سیاه از اسانسهای مجاز خوراکی
5- تعیین بهترین روش و شرایط آنزیمبری تولید چای سبز در گیلان
6- شناخت ذائقه مصرف کنندههای چای در ایران
7- دانش فنی پیوند خزانهای چای کلونی
8- دانش فنی بهبود ریشهزایی در تولید نهال قلمهای چای
9- تعیین بهترین ماده آلی برای رشد قلمههای چای
10- تعیین مناسبترین شیوه کودهی کود اوره برای رشد گیاه چای
11- تعیین مناسبترین ارتفاع برداشت برگ سبز چای
12- آزمایشهای مقدماتی در قالب طرح گزینش کلونی منجر به دستیابی دو کلون امید بخش در مناطق چایکاری فومن و لاهیجان
13- گزارش چندین گونه جدید نماتد از فراریشه چای برای اولین بار در کشور
14- شناسایی و گزارش چندین گونه باکتریایی و قارچی عامل بیوکنترل نماتد مولد زخم ریشهی چای
15- معرفی راهکارهای زیستی مبارزه با نماتد مولد زخم ریشهی چای (با استفاده از گیاهان تله و ...)
16- معرفی نقشه پراکنش دقیق نماتد مولد زخم ریشهی چای در مناطق چایکاری
17- ارائه راهکارهای عملی کنترل علفهای هرز مهم باغهای چای کشور
18- ارائه راهکارهای مبارزه زیستی با شپشک آردآلود چای با استفاده از کفشدوزک کریپتولموس
19- تعیین نوع و مقدار کودهای آلی در افزایش عملکرد برگ سبز چای
20- شناسایی باغهای چای کشور از نظر میزان pH و راهکارهای اصلاحی آن
21- تعیین وضعیت پتاسیم از نظر کمیت، شدت، میزان محلولیت و تبادل در باغهای چای کشور
22- بهینهسازی مصرف آب و کود در باغهای دیم و آبیاری
23- دانش فنی ساخت دستگاه آنزیم بر – خشک کن چای سبز
24- دانش فنی بهترین روش آنزیمبری چای سبز
25- تعیین بهترین نوع برنامهریزی و مدیریت آبیاری در باغهای مجهز به سیستم آبیاری
26- تعیین راهکارهای مناسب به منظور کاهش اثرات خشکسالی در باغهای دیم چای
27- دانش فنی تولید دستگاه فرآوری برگ سبز چای آزمایشگاهی
28- دستیابی به پروتکل کشت بافت چای ایرانی
29- تعیین دوره زندگی، مراحل زمستانگذران و عوامل مهم محیطی موثر بر دینامیک جمعیت نماتد مولد زخم ریشهی چای (Pratylenchus loosi) در ایران
30- تعیین ارتباط عملکرد با میزان خسارت نماتد مولد زخم ریشهی چای و معرفی چندین مدل ریاضی اپیدمیولوژیک جهت ارزیابی خسارت نماتد مذکور در شرایط گلخانه و باغ
31- شناسایی دو گونه شپشک آردآلود در باغهای چای، معرفی گونه غالب و تعیین دوره زندگی و سایر خصوصیات زیستی آن در شرایط آزمایشگاهی و طبیعی
32 – دستیابی به چهار کلون امید بخش پرمحصول و خوش کیفیت چای


ب) عنوان یافتههای تحقیقاتی قابل انتقال در پژوهشکده چای
ردیف
|
موضوع
|
عنوان
|
بهرهبردار
|
1
|
باغبانی
|
تاثیر طول دوره برداشت قبل از هرس کفبر بر روی خصوصیات مهم کمی و کیفی
درختچههای چای پس از هرس
|
چایکار
|
2
|
باغبانی
|
پیوند خزانه
|
چایکار
|
3
|
اصلاح
|
گزینش کلونی و معرفی کلونهای اصلاح شده
|
چایکار
|
4
|
اصلاح
|
واکنش ارقام کلونی به خشکی
|
چایکار
|
5
|
خاک و آب
|
محلولپاشی روی و مس بر عملکرد و کیفیت جای
|
چایکار
|
6
|
خاک و آب
|
چگونگی قابلیت حاصلخیزی و تولید خاک باغهای چای
|
چایکار
|
7
|
خاک و آب
|
قابلیت استفاده از کرمهای خاکی، ورمی کمپوست بر عملکرد و کیفیت برگ سبز و چای ساخته شده
|
چایکار
|
8
|
خاک و آب
|
اصلاح pH خاک اراضی چایکاری
|
چایکار
|
9
|
خاک و آب
|
نحوه استفاده تقسیط و کاربرد کودها در اراضی چایکاری
|
چایکار
|
10
|
خاک و آب
|
روشهای کود-آبیاری در باغهای چای
|
چایکار
|
11
|
گیاهپزشکی
|
راهکارهای مدیریت مبارزه با نماتد مولد زخم ریشه چای با تکیه بر راهکارهای زراعی و مهار زیستی
|
چایکار
|
12
|
گیاهپزشکی
|
مدیریت مبارزه با علفهای هرز باغهای چای
|
چایکار
|
13
|
گیاهپزشکی
|
راهکارهای مدیریت مبارزه با آفات چای بهویژه شپشک های آردآلود با تکیه بر مهار زیستی
|
چایکار
|
14
|
صنایع غذایی
|
دستگاه آنزیم بر تولید چای
|
کارخانههای چایسازی
|
15
|
صنایع غذایی
|
کاربرد ضایعات چای در صنایع مختلف
|
کارخانههای چایسازی
|
16
|
صنایع غذایی
|
محصولات جانبی چای
|
کارخانههای چایسازی
|
17
|
صنایع غذایی
|
بستهبندی و انبارداری مناسب چای
|
کارخانههای چایسازی
|
ج) سایر فعالیتهای پژوهشی
- برگزاری اولین سمپوزیوم تخصصی چای در کنار ششمین کنگره علوم باغبانی ایران
- ارائه بیش از 200 مقاله پوستری در کنگرهها، سمپوزیومها و همایشهای علمی داخلی و خارجی
- ارائه بیش از 130 مقاله پژوهشی در قالب سخنرانی در کنگرهها، سمپوزیومها و همایشهای علمی داخلی و خارجی
- ارائه بیش از 190 مقاله تحقیقی، تحلیلی و ترویجی در مجلات معتبر داخلی و خارجی
- تألیف دو عنوان کتاب تخصصی چای
- تدوین" برنامه راهبردی چای" با حضور همه ذینفعان تولید و صنعت چای
- برگزاری روزهای مزرعه برای کشاورزان چایکار
- برگزاری هفتههای انتقالیافتههای تحقیقاتی چای برای مروجان و کارشناسان حوزه چای
- انتشار مجله علمی- فنی چای به تعداد هشت شماره
- انتشار 20 شماره خبرنامه چای
- انتشار 24 عنوان نشریه فنی و ترویجی
- انتشار 10 عنوان پوستر ترویجی- علمی
- انتشار 12 شماره متوالی گزارش فعالیتهای پژوهشی
- راهنمایی و مشاوره بیش از 30 عنوان پایاننامه دکتریتخصصی و کارشناسیارشد
- همکاری با دانشگاههای دولتی و آزاد جهت اجرای طرحها و پروژههای تحقیقاتی مشترک
- عضویت در انجمن بینالمللی علوم چای از سال 2008 تاکنون
- عضویت در اتحادیه دانشگاههاو مؤسسات پژوهشی دولتی کشورهاي حاشیه دریاي خزر
- برگزاری کلاسهای آموزشی برای کارشناسان در حوزههای کشت و صنعت چای
- همکاری با سازمان ملی استاندارد ایران در تدوین استانداردهای مختلف چای
- همکاری با معاونت غذا و دارو وزارت بهداشت در تهیه و تدوین کتاب اصول فنی، بهداشتی و نظام مدیریت ایمنی فرآوری و بستهبندی چای
- عقد قرارداد پیمان مشارکت با بخش خصوصی جهت تولید چای ارگانیک
- تهیه دستنامه راهنمای کشت و کار چای با همکاری بسیج مهندسین سپاه قدس گیلان
آزمایشگاههای تخصصی پژوهشکده چای
1- آزمایشگاه خاک و آب، گروه پژوهشی فناوری و مدیریت تولید چای
2- آزمایشگاه گیاهپزشکی، گروه پژوهشی فناوری و مدیریت تولید چای
3- آزمایشگاه آبیاری، گروه پژوهشی فناوری و مدیریت تولید چای
4- آزمایشگاه کشت بافت، گروه پژوهشی ژنتیک و بهنژادی چای
5- آزمایشگاه ژنتیک و اصلاح، گروه پژوهشی ژنتیک و بهنژادی چای
6- آزمایشگاه شیمی، گروه پژوهشی فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت چای
7- آزمایشگاه چشش (ارزیابی حسی)، گروه پژوهشی فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت چای
8- آزمایشگاه چایسازی مینیاتوری، گروه پژوهشی فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت چای
توانمندیهای پژوهشکده چای
پژوهشکده چای دارای گروههای پژوهشی به شرح زیر است:
الف) گروه پژوهشی فناوری و مدیریت تولید چای
ب) گروه پژوهشی ژنتیک و بهنژادی چای
ج) گروه پژوهشی فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت چای
فعالیتهای اصلی گروههای فوق، شامل بررسی اولیه، بحث و تبادل اطلاعات علمی و فنی در مورد طرحها و پروژههای ارایه شده توسط محققان و ارجاع آن جهت تائید نهایی به کارگروه تخصصی (علمی- فنی) پژوهشکده است. این گروهها به منظور رسیدن به اهداف تحقیقاتی در زمینههای مختلف، به شرح ذیل فعالیت مینمایند:
الف) گروه پژوهشی فناوری و مدیریت تولید چای
این گروه پژوهشی علاوه بر در اختیار داشتن عرصه ایستگاهها و پایگاههای تحقیقاتی؛ دارای سه آزمایشگاه تخصصی خاک و آب، گیاهپزشکی و آبیاری؛ یک کارگاه تخصصی در حوزه ماشینآلات و مکانیزاسیون بوده و از آرشیو نقشه باغهای چای کشور بهره میبرد. این گروه علاوه بر انجام وظایف پژوهشی حاکمیتی (انجام طرحها و پروژههای تحقیقاتی در حوزه خاک، تغدیه، آب، آفات، بیماریها، علفهای هرز، مکانیزاسیون و ماشینآلات تخصصی چای)؛ دارای قابلیتها و توانمندیهای فراوانی بهشرح ذیل برای انجام خدمات علمی و پژوهشی است:
1- انجام تجزیه کامل خاک محصولات مختلف کشاورزی با اندازهگیری بسیاری از عناصر مهم غذایی
2- انجام تجزیه کامل گیاه در محصولات کشاورزی با اندازهگیری بسیاری از عناصر مهم غذایی
3- تجزیه شیمیایی آب آبیاری برای محصولات مختلف کشاورزی
4- شناسایی عوامل بیماریزا قارچی و نماتودی، آفات و علفهای هرز محصولات کشاورزی
5- کشت و خالصسازی آزمایشگاهی عوامل بیماریزای قارچی محصولات کشاورزی
6- استخراج و تعیین میزان جمعیت نماتودهای انگل گیاهی در خاک و ریشه محصولات کشاورزی
7- ارزیابی اثر بخشی کودهای مختلف شیمیایی و زیستی در باغهای چای
8- ارزیابی اراضی کشاورزی بهویژه باغهای چای
9- مساحی و نقشهبرداری باغهای چای کشور و ارایه نقشه باغهای چای
10- مشاوره و ارائه راهکارهای لازم برای مدیریت و برنامهریزی آبیاری، روشهای افزایش بهرهوری آب و کود و کاهش اثرات خشکسالی در باغهای چای.
11- تشخیص آلودگی باغهای چای به عوامل خسارتزا (آفات، بیماریها و علفهای هرز) چای بهویژه عامل کلیدی خسارتزای نماتود مولد زخم ریشهی چای و ارائه راهکارهای مدیریت تلفیقی مبارزه با آنها
12- طراحی و ارائه الگوی ساخت برخی از ماشینآلات تخصصی چای
ب) گروه پژوهشی ژنتیک و به نژادی چای
این گروه پژوهشی علاوه بر در اختیار داشتن عرصه ایستگاهها و پایگاههای تحقیقاتی؛ دارای دو آزمایشگاه کشت بافت و ژنتیک و اصلاح چای میباشد. این گروه علاوه بر انجام وظایف پژوهشی حاکمیتی (انجام طرحها و پروژههای تحقیقاتی در حوزه مطالعات گیاهشناسی، ژنتیک و فیزیولوژی چای با استفاده از روشهای بیومتری و تکنیکهای پیشرفته در اصلاح چای و مطالعه و انجام فعالیتهای تحقیقاتی امور باغبانی مانند تکثیر، کشت، قلمهگیری، هرس، برگچینی، برداشت، جایگزینی یا واکاری، ریشهکنی بوتههای فرسوده و جایگزینی با ارقام اصلاح شده دارای کیفیت و کمیت مناسب) دارای قابلیتها و توانمندیهای فراوانی بهشرح ذیل برای انجام خدمات علمی و پژوهشی است:
1- تولید و تکثیر ارقام بذری و کلونی اصلاح شده پر محصول و باکیفیت و مقاوم به تنشهای زنده و غیر زنده با بهرهگیری از روشهای متداول و روشهای نوین اصلاح نباتاتی.
2- ارایه روشهای نوین مدیریت صحیح و اقتصادی باغ چای از طریق بهبود روشهای کاشت، داشت، برداشت، حمل و نقل و کلیه امور مربوطه از تولید تا فرآوری برگ سبز چای.
3- تولید و تکثیر هستههاي اوليه بذر و نهال اصلاح شده و سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت عالیه بر كار تولیدکنندگان بذر و نهال چای اصلاح شده.
4- شناسایی، جمعآوری، ایجاد و حفظ تنوع ژنتیکی و ژرمپلاسم چای و نیز واردسازی و تبادل مواد ژنتیکی و ژرمپلاسم با سایر کشورهای چای خیز دنیا به منظور توسعه ظرفیت بهرهبرداری از ذخایر ژنتیکی و تقویت بنیه ژنتیکی.
ج) گروه پژوهشی فیزیولوژی و تکنولوژی پس از برداشت چای
این گروه پژوهشی علاوه بر در اختیار داشتن دو کارخانه چایسازی شهید اسلامی و تحقیقاتی کاشف؛ دارای سه آزمایشگاه تخصصی شیمی، چایسازی مینیاتوری و چشش میباشد. این گروه علاوه بر انجام وظایف پژوهشی حاکمیتی (انجام طرحها و پروژههای تحقیقاتی در حوزه فرآوری و عملیات پس از برداشت، فرآوردههای جانبی چای و ...) دارای قابلیتها و توانمندیهای فراوانی بهشرح ذیل برای انجام خدمات علمی و پژوهشی است:
1- آزمایشگاه همکار سازمان ملی استاندارد ایران در انجام آزمونهای ارگانولیپتیکی و شیمیایی نمونههای چای از مبادی مختلف
2- انجام عملیات چایسازی مینیاتوری برای تولید چای سیاه به دو روش ارتدکس و غیرارتدکس بر روی نمونههای برگ سبز چای
3- انجام عملیات چایسازی مینیاتوری برای تولید چای سبز بر روی نمونههای برگ سبز چای
4- اندازهگیری شاخصهای چون؛ درصد رطوبت محتوی چای، درصد مواد محلول در آب (عصاره آبی) چای، درصد خاکستر کل چای، درصد خاکستر محلول و غیرمحلول در آب چای، درصد خاکستر غیرمحلول در اسید چای، درصد کافئین چای، درصد فیبر خام، درصد پلیفنل چای، درصد قلیائیت چای و اندازه گیری فعالیت آنتیاکسیدانی در چای.