سه‌شنبه, 12 فروردين 1404
معرفی گروه

                                  گروه ژنتیک و به‌نژادی
وظایف گروه:

·         معرفی ارقام اصلاح شده چای به‌منظور افزایش تولید، بهبود کیفیت، مقابله با تنش‌های زنده و غیر زنده

·         بررسی، شناخت، تشکیل و حفاظت کلکسیون ژرم‌پلاسم چای بومی ایران

·         تقویت مخزن ژنتیکی موجود از طریق واردسازی هدف‌مند ژرم‌پلاسم‌های خارجی

·         به‌کارگیری و توسعه تنوع ژنتیکی چای برای ایجاد دست‌مایه‌های ژنتیکی برتر

·         دست‌یابی به فناوری‌های تجاری در زمینه اصلاح، ژنتیک و ریزازدیادی چای

·         تولید و تکثیر نهال‌های برتر با استفاده از روش‌های نوین ریزازدیادی چای

 

اعضای هیات علمی:

1-     دکتر رضا آزادی‌گنبد- دکتری‌تخصصی بیوتکنولوژی – استادیار پژوهشی

2-     دکتر صنم صفایی‌چایکار – دکتری‌تخصصی ژنتیک و بیومتری - استادیار پژوهشی (مدیر گروه)

3-     دکتر شاهین جهانگیرزاده خیاوی دکتری‌تخصصی باغبانی (میوه‌کاری)-  استادیار پژوهشی

 

محققان:

1-     مهندس کوروش فلک‌رو- کارشناسی ارشد اصلاح نباتات

2-   مهندس محمدمهدی صادق‌حسنی- کارشناسی‌ارشد زیست‌شناسی علوم گیاهی (فیزیولوژی گیاهی) 

 

 

توانمندی‌های گروه:

گروه پژوهشی ژنتیک و به‌نژادی چای علاوه بر در اختیار داشتن عرصه‌ ایستگاه‌ها و پایگاه‌های تحقیقاتی؛ دارای دو آزمایشگاه کشت بافت و ژنتیک و اصلاح چای می‌باشد. این گروه دارای وظایف پژوهشی حاکمیتی و قابلیت‌ها و توانمندی‌هایی به‌شرح ذیل برای انجام خدمات علمی و پژوهشی است:

1-     تولید و تکثیر ارقام اصلاح شده پر محصول، باکیفیت و مقاوم به تنش‌های زنده و غیر زنده با بهره‌گیری از روش‌های متداول و روش‌های نوین اصلاح نباتات

2-     انجام طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی در زمینه‌های به‌نژادی، گیاه‌شناسی، ژنتیک، بیومتری، زیست‌شناسی، سیتولوژی، فیزیولوژی و مدیریت باغ

3-     مطالعه و انجام فعالیت‌های تحقیقاتی در امور باغبانی و مدیریت صحیح و اقتصادی باغ از طریق بهبود روش‌های تکثیر، کشت، قلمه‌گیری، هرس، برگ‌چینی، برداشت، ریشه‌کنی بوته‌های فرسوده و جایگزینی با ارقام اصلاح شده‌

4-     ‌‌‌تولید و تکثیر هسته‌هاي اوليه بذر و نهال اصلاح‌شده و سیاست‌گذاری، برنامه‌ریزی و نظارت عالیه بر كار تولیدکنندگان نهال چای اصلاح شده.

5-      شناسایی، جمع‌‌آوری، ایجاد و حفظ تنوع ژنتیکی و ژرم‌پلاسم چای و نیز واردسازی و تبادل مواد ژنتیکی و ژرم‌پلاسم با سایر کشورهای چای خیز دنیا به منظور توسعه ظرفیت بهره‌برداری از ذخایر ژنتیکی و تقویت بنیه ژنتیکی.

 

طرح‌ها و پروژه‌ها:

1-     گزينش كلوني براي انتخاب بوته‌هاي برتر چاي و معرفي كلون‌هاي اصلاح شده

2-     بررسی تنوع ژنتیکی در کلون‌های انتخابی چای به کمک نشانگرهای بیوشیمیایی برگ سبز و چای خشک

3-     بررسي تنوع سوماکلونال گياهان درون شيشه‌اي چاي با استفاده از مارکر مولکولي ISSR))

4-     واكنش ارقام كلوني چاي به خشكي

5-     ارزیابی تنوع ژنتیکی كلون‌های چای با استفاده از الگوي نواربندی سی

6-     برنامه محوری علم و فن‌آوری مديريت پايدار تنوع زيستي و ذخایر ژنتيكي چای ایران

7-     بررسی روابط ژنتیکی ارقام وارداتی و ژنوتیپ‌های انتخابی چای در ایران با استفاده از نشانگر‌های مورفولوژی و مولکولی

8-     بررسی روابط والدی برخی از ژنوتیپ‌های تحت کشت چای با استفاده از موروفولوژی و آنالیز DNA اندامکی توسط PCR-RFLP 

9-     تأثیرمحلول‌های غذایی مختلف بر ریشه‌زایی قلمه‌های چای تحت سیستم آب‌کشت

10-  بررسی ژرم‌پلاسم توده‌های چای (Camellia sinensis) ایران از نظر عملکرد و خواص آنتی‌اکسیدانی به کمک نشانگرهای SSR  

11-  بررسی کشت بین ردیفی سه رقم نخود فرنگی همراه با آهک در باغ چای

12-  ارزیابی تحمل به تنش کمبود آب ژنوتیپ‌های چای با استفاده از پارامترهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی

13-  بررسی شاخه‌زایی ارقام ژاپنی موجود در ایران چای تحت شرایط درون شیشه‌ای

14-   ارزیابی عوامل موثر بر بوجود آمدن شرایط فعلی تولید چای متاثر از روند تغییرات 15 سال گذشته (1395-1380)

 

دستاوردها:

1-     دست‌یابی به چهار رقم کلونی اصلاح شده امیدبخش

2-     بررسی تنوع ژنتیکی چای ایران

3-     دست‌یابی به اطلاعات ژنتیکی و سیتوژنتیکی پایه چای

4-     بومی‌سازی تکنینک کشت بافت گیاه چای

5-     دست‌یابی به تکنیک پیوند خزانه‌ای چای

6-     دست‌یابی به تکنیک‌های کشت در زمان هرس بوته‌های چای

7-     استخراج و اندازه‌گیری روغن از بذر چای

 


6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0