گروه ژنتیک و بهنژادی
وظایف گروه:
· معرفی ارقام اصلاح شده چای بهمنظور افزایش تولید، بهبود کیفیت، مقابله با تنشهای زنده و غیر زنده
· بررسی، شناخت، تشکیل و حفاظت کلکسیون ژرمپلاسم چای بومی ایران
· تقویت مخزن ژنتیکی موجود از طریق واردسازی هدفمند ژرمپلاسمهای خارجی
· بهکارگیری و توسعه تنوع ژنتیکی چای برای ایجاد دستمایههای ژنتیکی برتر
· دستیابی به فناوریهای تجاری در زمینه اصلاح، ژنتیک و ریزازدیادی چای
· تولید و تکثیر نهالهای برتر با استفاده از روشهای نوین ریزازدیادی چای
اعضای هیات علمی:
1- دکتر رضا آزادیگنبد- دکتریتخصصی بیوتکنولوژی – استادیار پژوهشی
2- دکتر صنم صفاییچایکار – دکتریتخصصی ژنتیک و بیومتری - استادیار پژوهشی (مدیر گروه)
3- دکتر شاهین جهانگیرزاده خیاوی – دکتریتخصصی باغبانی (میوهکاری)- استادیار پژوهشی
محققان:
1- مهندس کوروش فلکرو- کارشناسی ارشد اصلاح نباتات
2- مهندس محمدمهدی صادقحسنی- کارشناسیارشد زیستشناسی علوم گیاهی (فیزیولوژی گیاهی)
توانمندیهای گروه:
گروه پژوهشی ژنتیک و بهنژادی چای علاوه بر در اختیار داشتن عرصه ایستگاهها و پایگاههای تحقیقاتی؛ دارای دو آزمایشگاه کشت بافت و ژنتیک و اصلاح چای میباشد. این گروه دارای وظایف پژوهشی حاکمیتی و قابلیتها و توانمندیهایی بهشرح ذیل برای انجام خدمات علمی و پژوهشی است:
1- تولید و تکثیر ارقام اصلاح شده پر محصول، باکیفیت و مقاوم به تنشهای زنده و غیر زنده با بهرهگیری از روشهای متداول و روشهای نوین اصلاح نباتات
2- انجام طرحها و پروژههای تحقیقاتی در زمینههای بهنژادی، گیاهشناسی، ژنتیک، بیومتری، زیستشناسی، سیتولوژی، فیزیولوژی و مدیریت باغ
3- مطالعه و انجام فعالیتهای تحقیقاتی در امور باغبانی و مدیریت صحیح و اقتصادی باغ از طریق بهبود روشهای تکثیر، کشت، قلمهگیری، هرس، برگچینی، برداشت، ریشهکنی بوتههای فرسوده و جایگزینی با ارقام اصلاح شده
4- تولید و تکثیر هستههاي اوليه بذر و نهال اصلاحشده و سیاستگذاری، برنامهریزی و نظارت عالیه بر كار تولیدکنندگان نهال چای اصلاح شده.
5- شناسایی، جمعآوری، ایجاد و حفظ تنوع ژنتیکی و ژرمپلاسم چای و نیز واردسازی و تبادل مواد ژنتیکی و ژرمپلاسم با سایر کشورهای چای خیز دنیا به منظور توسعه ظرفیت بهرهبرداری از ذخایر ژنتیکی و تقویت بنیه ژنتیکی.
طرحها و پروژهها:
1- گزينش كلوني براي انتخاب بوتههاي برتر چاي و معرفي كلونهاي اصلاح شده
2- بررسی تنوع ژنتیکی در کلونهای انتخابی چای به کمک نشانگرهای بیوشیمیایی برگ سبز و چای خشک
3- بررسي تنوع سوماکلونال گياهان درون شيشهاي چاي با استفاده از مارکر مولکولي ISSR))
4- واكنش ارقام كلوني چاي به خشكي
5- ارزیابی تنوع ژنتیکی كلونهای چای با استفاده از الگوي نواربندی سی
6- برنامه محوری علم و فنآوری مديريت پايدار تنوع زيستي و ذخایر ژنتيكي چای ایران
7- بررسی روابط ژنتیکی ارقام وارداتی و ژنوتیپهای انتخابی چای در ایران با استفاده از نشانگرهای مورفولوژی و مولکولی
8- بررسی روابط والدی برخی از ژنوتیپهای تحت کشت چای با استفاده از موروفولوژی و آنالیز DNA اندامکی توسط PCR-RFLP
9- تأثیرمحلولهای غذایی مختلف بر ریشهزایی قلمههای چای تحت سیستم آبکشت
10- بررسی ژرمپلاسم تودههای چای (Camellia sinensis) ایران از نظر عملکرد و خواص آنتیاکسیدانی به کمک نشانگرهای SSR
11- بررسی کشت بین ردیفی سه رقم نخود فرنگی همراه با آهک در باغ چای
12- ارزیابی تحمل به تنش کمبود آب ژنوتیپهای چای با استفاده از پارامترهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی
13- بررسی شاخهزایی ارقام ژاپنی موجود در ایران چای تحت شرایط درون شیشهای
14- ارزیابی عوامل موثر بر بوجود آمدن شرایط فعلی تولید چای متاثر از روند تغییرات 15 سال گذشته (1395-1380)
دستاوردها:
1- دستیابی به چهار رقم کلونی اصلاح شده امیدبخش
2- بررسی تنوع ژنتیکی چای ایران
3- دستیابی به اطلاعات ژنتیکی و سیتوژنتیکی پایه چای
4- بومیسازی تکنینک کشت بافت گیاه چای
5- دستیابی به تکنیک پیوند خزانهای چای
6- دستیابی به تکنیکهای کشت در زمان هرس بوتههای چای
7- استخراج و اندازهگیری روغن از بذر چای