سه‌شنبه, 12 فروردين 1404
معرفی گروه

معرفی گروه

پیشینه:

پژوهشکده چای کشور از بدو تأسیس به نام اداره فنی چای در سال 1363 زیر نظر سازمان چای کشور راه اندازی گردید. اداره تکنولوژی چای به عنوان یکی از زیرگروه های پژوهشکده چای با هدف انجام امور تحقیقاتی در زمینه افزایش کیفیت و بهره وری چای استحصالی تاسیس شد. در طول بالغ بر 30 سال تاسیس این مجموعه تحقیقاتی، با عناوین گروه پژوهشی بیوشیمی و فراوری، بخش فنی و مهندسی و از 1395 تا کنون با عنوان گروه پژوهشی فیزیولوژی و فناوری پس از برداشت در راستای اهداف سازمانی پژوهشکده چای فعالیت داشته است. این گروه پژوهشی علاوه بر در اختیار داشتن دو کارخانه چای‌سازی شهید اسلامی و تحقیقاتی کاشف، دارای سه آزمایشگاه تخصصی شیمی، چای‌سازی مینیاتوری و چشش می‌باشد و در انجام طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی در حوزه فرآوری و عملیات پس از برداشت، فرآورده‌های جانبی چای و ... فعالیت می نماید.

اهداف و وظایف:

-        انجام طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی در حوزه فرآوری و عملیات پس از برداشت و فرآورده‌های جانبی چای

-        همکاری با طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی در حوزه کاشت، داشت و برداشت در زمینه اندازه‌گیری‌های صفات مرتبط با کیفیت چای

-        همکاری با سازمان ملی استاندارد ایران در تدوین استانداردهای مختلف چای

-        انجام عملیات چای‌سازی مینیاتوری برای تولید چای سیاه به دو روش ارتدکس و غیرارتدکس بر روی نمونه‌های برگ سبز چای

-        انجام عملیات چای‌سازی مینیاتوری برای تولید چای سبز بر روی نمونه‌های برگ سبز چای

-      اندازه‌گیری شاخص‌های کیفی در چای شامل: رطوبت محتوی، مواد محلول در آب (عصاره آبی)، خاکستر کل، خاکستر محلول و غیرمحلول در آب، خاکستر غیرمحلول در اسید، کافئین، فیبر خام، پلی‌فنل، قلیائیت و اندازه گیری فعالیت آنتی‌اکسیدانی

-        برگزاری دوره ها و کارگاههای آموزشی برای بهره برداران صنعت چای

-        شناخت و دستيابي به فناوريهاي مناسب در جهت بهبود کیفیت چای و بهینه سازی عوامل تولید

-        دستیابی به فناوری های نوین چایسازی

-        مصرف بهینه انرژی در واحدهای چایسازی

-        شناخت فناوری های مربوط به خواص دارویی چای

-        شناخت فناوریهایی در جهت استفاده بهینه از ضایعات کارخانجات چایسازی در تولید محصولات باارزش در کشاورزی و صنعت

-        استفاده از گیاه چای در تولید محصولات جانبی

-        کسب دانش فنی و انتقال فناوریهای به دست آمده

اعضای هیات علمی

-        شیوا روفی گری حقیقت (کارشناس ارشد صنایع غذایی)

-        فاطمه پارسا (دکتری شیمی آلی)

محققان

-        کلثوم چراغی (کارشناس ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی)

-        مریم السادات متولی جلالی (کارشناس ارشد صنایع غذایی)

-        صغری محبیان (کارشناس تولید و فراوری چای)

 

توانمندی‌ها

·        انجام طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی در حوزه فرآوری و عملیات پس از برداشت و فرآورده‌های جانبی چای

·        ارائه دانش فنی در زمینه صنایع جانبی چای

·        همکاری با سازمان ملی استاندارد ایران به عنوان آزمایشگاه همکار برای انجام آزمون‌های ارگانولیپتیکی و شیمیایی نمونه‌های چای

·        همکاری با طرح‌ها و پروژه‌های تحقیقاتی در حوزه کاشت، داشت و برداشت در زمینه اندازه‌گیری‌های صفات مرتبط با کیفیت چای

·        همکاری با سازمان ملی استاندارد ایران در تدوین استانداردهای مختلف چای

·        برگزاری دوره ها و کارگاههای آموزشی برای بهره برداران صنعت چای

·        ارائه خدمات آزمایشگاهی در زمینه کنترل کیفیت چای

·        مشاوره و راهنمایی پایان نامه های دانشجویی

·        انجام عملیات چای‌سازی مینیاتوری برای تولید چای سیاه به دو روش ارتدکس و غیرارتدکس بر روی نمونه‌های برگ سبز چای

·        انجام عملیات چای‌سازی مینیاتوری برای تولید چای سبز بر روی نمونه‌های برگ سبز چای

 

طرح‌ها و پروژه‌ها

پروژه های دارای شماره فروست

1.      بررسي اثرات مواد بسته‌بندي روي تغييرات رطوبت و كيفيت چاي سياه

2.      بررسي تاثير انواع مختلف برگ‌چيني در عملكرد برگ سبز و كيفيت چاي سياه طي دوره‌هاي برگ‌چيني

3.      بررسي و اندازه گيري مواد مهم تشكيل دهنده خاك و سه نوع ضايعات معمول چاي

4.      بررسي و اندازه گيري مواد مهم تشكيل دهنده ضايعات كارخانه هاي چاي (تحقیقی- تطبیقی)

5.      بررسی و تعیین بهترین روش و شرایط آنزیم‌بری تولید چای سبز در گیلان

6.      بررسی و مطالعه تولید چای خشک و فراوردهای آن در تحقیقات راهبردی چای

7.      جداسازی پکتیناز از گونه‏های قارچ آسپرژیلوس به منظور بهبود فرایند تخمیر در تولید چای سیاه

8.      بررسی اثر سه نوع اسانس طبیعی و زمان انبارمانی بر خصوصیات کیفی چاي سياه ايراني

9.      بررسی عوامل حسی و اجتماعی مرتبط با مصرف چای در میان مصرف ‌کنندگان ایرانی (کارکنان ادارات دولتی)

10. استفاده از چای سبز در تهیه کلوچه فراسودمند و بررسی ویژگی‌های کیفی و ماندگاری آن

11. بررسي ترتيب جداسازي و استخراج متوالي تركيبات مهم پسماند چاي

12. استخراج رنگ خوراکی از ضایعات چای و ارزیابی پایداری آن

پروژه های در دست اجرا

·        افزایش کیفیت چای سیاه با کاربرد همزمان روش ارتدکس و سی تی سی

·        تأثیر ساپونین بذر چای بر خصوصیات زیستی و مرگ و میر کنه قرمز پا کوتاه

·        اثرات پرتودهی گاما بر کیفیت و ماندگاری چای خشک داخلی

·        استخراج رنگ خوراکی از ضایعات چای و ارزیابی پایداری آن (تحقیقی- تطبیقی) پروژه ویژه

·        نانو‌انکپسوله‌کردن ترکیب فعال برگ‌سبز چای و تاثیر آن بر افزایش ماندگاری (در دست بررسی)

دستاوردها

·        استخراج رنگ خوراکی از ضایعات کارخانجات چایسازی

·        تعیین بهترین فرمولاسیون برای تولید کلوچه چای سبز

·        تعیین بهترین نوع بسته‌بندی چای خشک از نظر کم‌ترین تغییر در رطوبت

·        جداسازی ترکیبات باارزش دارویی از ضایعات چای

·        ارتقای خواص کیفی چای ارتدکس با استفاده از عصاره‌های آنزیمی قارچ آسپرژیلوس

·        تعیین بهترین روش و شرایط آنزیم‌بری تولید چای سبز در گیلان

·        شناخت ذائقه مصرف کننده‌های چای در ایران

·        تعیین مناسب‌ترین نوع برداشت برگ سبز چای

·        ایجاد تنوع در تولید چای سیاه با استفاده از اسانس‌های مجاز خوراکی

·        دانش فنی بهترین روش آنزیم‌بری چای سبز

·        دانش فنی تولید دستگاه فرآوری برگ سبز چای آزمایشگاهی

 


6.1.15.0
گروه دورانV6.1.15.0